Statymų psichologija – pažink save

Sporto lažybose, taip pat kaip ir gyvenime yra svarbu nusistatyti tikslą. Jeigu neturi tikslo, dalyvaudamas čia, gali skaudžiai nudegti.

Gali pradėti statyti kasdien, gali statyti daugiau, kad atsiloštum ankstesnius pralaimėjimus, staiga pradedi daryti impulsyvius sprendimus ir visa tai nebeteiks tokio malonumo, kaip anksčiau.

Lošimų psichologija – tai psichinių ir emocinių procesų, darančių įtaką lošėjų elgesiui, tyrimas.

Ji tiria kognityvinius, emocinius ir socialinius veiksnius, kurie lemia asmenų sprendimus lošti, jų elgesio lošimuose modelius ir laimėjimų bei pralaimėjimų poveikį jų mąstysenai.

Įvairūs psichologiniai veiksniai, tokie kaip kognityviniai šališkumai, rizikos suvokimas, motyvacija ir individualūs skirtumai, turi įtakos lošimo įpročių formavimuisi.

Azartinių lošimų psichologijos supratimas yra labai svarbus tiek mokslininkams, tiek asmenims, sprendžiantiems su probleminiais lošimais susijusias problemas, nes jis leidžia suprasti pagrindinius mechanizmus, skatinančius žmones įsitraukti į azartinius lošimus ir galimą probleminio elgesio vystymąsi.

Pagrindiniai akcentai:

  • Lošimų psichologija: Tyrinėja psichinius ir emocinius veiksnius, darančius įtaką lošimams.
  • Atsitiktinumas ir rizika: pernelyg didelis pasitikėjimas savimi ir šališkumas lemia rizikingą lošimų elgesį.
  • Kognityviniai šališkumai: daro įtaką sprendimams ir lemia neracionalius pasirinkimus.
  • Apdovanojimai ir paskatos: Dopamino išsiskyrimas sustiprina elgesį, o klaidinga nuostolių sistema skatina tęsti žaidimą.
  • Atsakingas lošimas: subalansuotas žaidėjų pritraukims mažinant riziką; vidinių atlygių naudojimas
  • Sprendimų priėmimas esant neapibrėžtumui: šališkumas ir emocijos turi įtakos rizikingiems sprendimams.
  • Praradimas ir apgailestavimas: Skatina tokį elgesį, kaip pralaimėjimo persekiojimas.
  • Priklausomybė ir prievarta: Priklausomybė ir žalingos pasekmės.
  • Efektyvus gydymas: Kognityvinė elgesio terapija, azartinių lošimų terapija.
  • Prevencinės priemonės: Švietimas, atsakingo lošimo skatinimas, patikra.
  • Įsitikinimai ir mitai apie lošimus: Dažnai pasitaikantys klaidingi įsitikinimai daro įtaką elgesiui.
statymų-psichologija
📖 Turinys

Atsitiktinumas ir rizika

Azartiniai lošimai yra kompleksinė veikla, apimanti ir atsitiktinumą, ir įgūdžius. Tačiau psichologiniai veiksniai, darantys įtaką tam, kaip žmonės suvokia ir įvertina riziką, ypač azartinių lošimų kontekste, gali turėti didelę įtaką jų elgesiui ir rezultatams lošimo metu.

Toliau rasite keletą su atsitiktinumu ir rizika susijusių veiksnių, susijusių su azartinių lošimų psichologija. Mūsų rekomenduojamas rizikos valdymo metodas: statymai pagal Kelly kriterijų.

Rizikos vengimas ir perdėtas pasitikėjimas savimi

Žmonės paprastai vengia rizikos, t. y. jie vengia situacijų, kurių baigtis neaiški. Tačiau šią tendenciją gali nuslopinti perdėtas pasitikėjimas savimi, t. y. įsitikinimas, kad žmogus turi daugiau galimybių kontroliuoti ar numatyti įvykius, nei yra iš tikrųjų.

Pernelyg pasitikintys savimi lošėjai gali pervertinti savo galimybes laimėti ir nepakankamai įvertinti savo galimybes pralaimėti. Dėl to jie gali priimti rizikingus sprendimus, kurie galiausiai lemia nuostolius.

Lošėjo klaida (The Gambler's Fallacy)

Lošėjo klaida – tai klaidingas įsitikinimas, kad atsitiktinio įvykio rezultatams gali turėti įtakos ankstesni rezultatai. Pavyzdžiui, ką tik kelis kartus laimėjęs lošėjas gali manyti, kad jam teks pralaimėti, nors kiekvieno atskiro žaidimo rezultatas nepriklauso nuo ankstesnių.

Dėl šio klaidingo įsitikinimo lošėjai gali priimti neracionalius sprendimus, pavyzdžiui, po laimėjimo padidinti statymus, norėdami „pasinaudoti sėkme”.

Aktualūs klausimai

⭐ Kokia rizika yra pralošti lažybose?

90% sporto lažybininkų pralošia ir tik 10%, o galbūt ir mažesnis procentas žaidėjų, sugeba iš to uždirbti ar net pragyventi. Tad rizika pralošti lažybose nemaža, bet jeigu žaidžiama iš pinigų kuriuos galima pralošti (nėra psichologinio spaudimo), gerai valdomas bankas (ne daugiau 5% statymo nuo banko) ir yra puikios pasirinktos lažintis sporto šakos žinios – rizika pralošti tada tikrai sumažėja.

⭐ Kiek pinigų skirti lažyboms?

Pirmiausiai niekada nereikia žaisti iš skolintų ar pragyvenimui skirtų pinigų. Lažyboms reikia skirti tuos pinigus, kuriuos gali sau leisti pralošti.

⭐ Koks ilgajam periode lažybų uždarbis (Yield) yra geras?

Ilgasis periodas priklauso nuo atliktų statymų skaičiaus. Jeigu po atliktų 500 statymų pavyksta būti laiminčių žaidėjų, tai yra nemažas pasiekimas, o išspausti 5-10% YIELD jau yra labai geras rezultatas, su kuriuo jau galima pagalvoti apie savų statymų pardavinėjimą.

⭐ Ar esu geras žaidėjas jei statau tik live?

Live statymai, tai kai rungtynės būna prasidėjusios ir statymai atliekami gyvai. O gera ar bloga tai taktika priklauso nuo jūsų balanso lažybų bendrovėje. Nėra svarbu ar statymai atliekami prieš rungtynės ar rungtynėms jau prasidėjus, daug svarbiau yra stebėti ant kokių koeficientų yra statoma (ar ten yra vertės ar ne).

⭐ Kuriam sporte galima uždirbti lengviausiai?

Lengviau yra uždirbti lažybose komandinėse sporto šakose (krepšinyje, futbole), nes ne viskas priklauso nuo vieno žaidėjo (kaip tenise) ir yra lengviau prognozuoti. Tačiau svarbiausia yra sporto šakos išmanymas ir jūsų susidomėjimas joje. Bet pavyzdžiui amerikietiškas futbolas sporto lažyboms tikrai yra nedėkingas, nes vien šios sporto kamuolys yra tokios formos, kad sunku prognozuoti kaip jis aikštelėje atšoks ir kur nusileis.

Kognityviniai šališkumai ir sprendimų priėmimas

Mūsų sprendimų priėmimo procesams dažnai daro įtaką kognityviniai šališkumai, t. y. sutrumpinti keliai arba euristika, kurie gali lemti klaidingus sprendimus. Šie šališkumai gali būti ypač problemiški azartinių lošimų kontekste, kai susiduriame su sudėtingomis tikimybinėmis situacijomis.

Pavyzdžiui, prieinamumo šališkumas verčia mus pervertinti įvykių, kuriuos lengviau prisiminti, svarbą, o įrėminimo efektas gali daryti įtaką mūsų sprendimams pagal tai, kaip pateikiama informacija.

Šių psichologinių veiksnių supratimas yra labai svarbus kuriant veiksmingas azartinių lošimų prevencijos ir gydymo strategijas. Atpažindami kognityvinius šališkumus ir euristiką, kurie daro įtaką lošėjų elgesiui, galime padėti lošėjams priimti labiau pagrįstus ir racionalius sprendimus.

Paskatinimai ir apdovanojimai

Paskatinimai ir apdovanojimai atlieka svarbų vaidmenį azartinių lošimų psichologijoje ir daro įtaką tiek lošėjų mentalitetui, tiek azartinių lošimų produktų dizainui.

Dopamino antplūdis

Azartiniai lošimai dažnai sukelia dopamino – neuromediatoriaus, susijusio su malonumu ir atlygiu, – išsiskyrimą. Šis dopamino antplūdis gali būti labai stiprinantis, todėl azartiniai lošimai tampa malonesni ir įsimintinesni.

dopamino-antplūdis

Galimo atlygio, pavyzdžiui, didelių laimėjimų, laukimas taip pat gali būti galinga azartinių lošimų motyvacija. Šis laukimas gali sukelti didesnį susijaudinimą ir jaudulį, o tai gali dar labiau sustiprinti lošimo patirtį.

„The Sunk Cost Fallacy”

The Sunk Cost Fallacy yra klaidinga nuostata, kai dėl jau padarytų investicijų ir toliau investuojama į tam tikrą veiklą, net jei ji nebėra racionali ar pelninga.

Šis klaidingas požiūris gali būti ypač problemiškas lošimuose, nes lošėjai gali ir toliau žaisti net tada, kai pralaimi pinigus. Lošėjai gali manyti, kad jiems reikia atlyginti nuostolius arba kad jie yra „arti laimėjimo”, nors šių įsitikinimų nepatvirtina šansai.

Apdovanojimų vaidmuo azartiniuose lošimuose

Azartinių lošimų operatoriai dažnai naudoja apdovanojimus ir paskatas, kad pritrauktų ir išlaikytų žaidėjus. Tai gali būti premijos, akcijos ir lojalumo programos.

Šie atlygiai gali būti veiksmingi didinant lošimo dažnumą ir trukmę. Tačiau svarbu pažymėti, kad šie atlygiai taip pat gali prisidėti prie priklausomybės nuo azartinių lošimų ir lošimo problemų.

the-sunk-cost-fallacy

Atsakingi lošimai ir atlygis žaidėjams

Azartinių lošimų operatoriai turėtų atidžiai apsvarstyti apdovanojimų ir paskatų naudojimą savo produktuose ir rinkodaros kampanijose. Svarbu rasti pusiausvyrą tarp žaidėjų pritraukimo ir išlaikymo, kartu sumažinant probleminių lošimų riziką.

Vienas iš metodų – naudoti labiau vidinius atlygius, pavyzdžiui, pasitenkinimą laimėjimu arba socialinį bendravimą su kitais žaidėjais. Tai gali padėti sumažinti dėmesį išoriniams atlygiams ir priklausomybės nuo azartinių lošimų galimybę.

Taip pat svarbu teikti informaciją ir paramą, kad žaidėjai galėtų atsakingai lošti. Tai gali būti informacija apie azartinių lošimų riziką, priemonės, kaip valdyti lošėjų elgesį, ir nuorodos į paramos tarnybas.

Sprendimų priėmimas esant neapibrėžtumui

Azartiniai lošimai iš esmės yra rizikingi, o sprendimų priėmimas esant neapibrėžtumui yra pagrindinis veiksnys, lemiantis lošėjų elgesį. Lošimas susijęs su sprendimų priėmimu turint neišsamią arba dviprasmišką informaciją, todėl gali būti sunku įvertinti galimus sprendimų rezultatus.

Kognityviniai šališkumai ir euristikos

Priimdami sprendimus esant neapibrėžtumui, žmonės dažnai remiasi kognityviniais šališkumais ir euristikomis, t. y. protiniais sutrumpinimais. Kai kuriais atvejais šie sutrumpinimai gali būti naudingi, tačiau jie taip pat gali lemti klaidingus sprendimus. Keletas dažniausiai pasitaikančių kognityvinių šališkumų, darančių įtaką lošimams, yra šie:

  • Prieinamumo šališkumas: Esame linkę pervertinti įvykių, kuriuos lengviau prisiminti, svarbą. Pavyzdžiui, lošėjas, ką tik laimėjęs didelę pinigų sumą, gali būti labiau linkęs ateityje statyti daugiau pinigų, nors tai nėra racionalus sprendimas, pagrįstas tikimybėmis.
  • Įrėminimo poveikis: Informacijos pateikimo būdas gali turėti įtakos mūsų sprendimams. Pavyzdžiui, jei azartinių lošimų skatinimas įrėminamas kaip galimybė išvengti nuostolių, o ne kaip galimybė siekti pelno, jis gali būti patrauklesnis lošėjams, kurie vengia nuostolių.
  • Įsitvirtinimas: Esame linkę pernelyg pasikliauti pirmąja gauta informacija, net jei ji nėra svarbi priimamam sprendimui. Pavyzdžiui, lošėjas, kuriam lošimo žaidime nurodomas aukštas pradinis taškas, gali būti labiau linkęs statyti daugiau pinigų, net jei tikimybė laimėti yra tokia pati, nepriklausomai nuo pradinio taško.

Emocinis sprendimų priėmimas

Lošimas dažnai yra emocinis užsiėmimas, o emocijos taip pat gali daryti įtaką sprendimų priėmimui. Kai jaučiamės susijaudinę ar susijaudinę, mūsų sprendimas gali būti sutrikęs. Dėl to galime dažniau rizikuoti ir priimti impulsyvius sprendimus.

emocinis-sprendimų-priėmimas

Azartinių lošimų aplinka dažnai sukurta taip, kad sukeltų stiprias emocijas, pavyzdžiui, jaudulį ir laukimą. Dėl to lošėjams gali būti sunkiau aiškiai mąstyti ir priimti racionalius sprendimus.

Nenoras patirti nuostolių ir emocinis gailestis

Nenoras patirti nuostolių, t. y. tendencija jausti didesnį skausmą dėl pralaimėjimo nei malonumą dėl laimėjimo, yra galinga azartinių lošimų motyvacija. Lošėjai, patyrę nuostolių, gali labai gailėtis ir būti labiau linkę rizikuoti, kad atgautų nuostolius.

Dėl to gali užsisukti užburtas pralaimėjimų persekiojimo ratas, kuris galiausiai gali lemti dar didesnius finansinius nuostolius.

Kontrolės iliuzija

Lošėjai dažnai siekia kontroliuoti situaciją, kuri iš esmės yra atsitiktinė. Dėl to jie gali manyti, kad gali nuspėti ar paveikti žaidimų baigtį, nors tai neįmanoma.

Lošimų aplinka dažnai sustiprina šią kontrolės iliuziją dėl mirksinčių šviesų, garsios muzikos ir kitų dirgiklių, kurie gali sukelti jaudulio ir laukimo jausmą.

Atsakingi lošimai ir sprendimų priėmimas

Lošimų operatoriai turėtų žinoti apie kognityvinius šališkumus ir euristiką, kurie daro įtaką lošėjų elgesiui. Jie taip pat turėtų žinoti apie emocinius veiksnius, kurie gali turėti įtakos sprendimų priėmimui.

atsakingi-lošimai

Vienas iš būdų spręsti šias problemas – teikti lošėjams informaciją apie azartinių lošimų riziką ir ribų nustatymo svarbą. Lošimų organizatoriai taip pat gali suteikti priemonių ir išteklių, padedančių lošėjams valdyti savo elgesį azartinių lošimų metu.

Suprasdami sprendimų priėmimo neapibrėžtumo sąlygomis psichologiją, lošimų organizatoriai gali padėti sukurti atsakingesnę lošimų aplinką.

Pralaimėjimas ir gailestis

Praradimas ir gailestis – tai stiprios emocijos, kurios gali turėti didelės įtakos lošėjų elgesiui. Suprasti šias emocijas labai svarbu kuriant veiksmingas azartinių lošimų prevencijos ir gydymo strategijas.

Nenoras patirti nuostolių

Nenoras patirti nuostolių – tai polinkis jausti didesnį skausmą dėl nuostolių nei malonumą dėl laimėjimų. Tai natūrali žmogaus reakcija, nes išgyvenimui svarbiau išvengti žalos nei patirti malonumą.

Kalbant apie azartinius lošimus, nuostolių vengimas gali sukelti nemažai problemų. Pavyzdžiui, lošėjai gali būti labiau linkę persekioti pralaimėjimus, siekdami atgauti nuostolius. Tai gali lemti tolesnius nuostolius ir pagilinti lošimo problemas.

Gailestis

Gailestis – tai liūdesio jausmas dėl praeities veiksmų. Lošimų pralaimėjimas gali sukelti didelį gailestį, nes lošėjai gali jaustis padarę klaidą arba pasielgę kvailai.

Šis apgailestavimas gali paskatinti lošėjus stengtis panaikinti savo nuostolius, net jei tai nėra racionalus ar pelningas sprendimas. Be to, lošėjai gali vengti galvoti apie savo pralaimėjimus, o tai gali trukdyti pasimokyti iš jų ir ateityje priimti geresnius sprendimus.

Pralaimėjimų ir gailesčio poveikis lošėjų elgsenai

Pralaimėjimai ir gailestis gali lemti:

  • Pralaimėjimų persekiojimas: Siekdami atgauti nuostolius, lošėjai gali didinti statymus arba žaisti ilgiau. Tai gali lemti tolesnius pralaimėjimus ir pagilinti lošimo problemas.
  • Neigimas: Dėl to gali būti sunku pasimokyti iš pralaimėjimų ir ateityje priimti geresnius sprendimus.
  • Rizikingas elgesys: Lošėjai gali labiau rizikuoti, siekdami išvengti arba sumažinti būsimų nuostolių skausmą. Tai gali lemti dar didesnius finansinius nuostolius.

Strategijos, kaip susidoroti su pralaimėjimais ir gailesčiu

Yra keletas strategijų, kurios gali padėti:

  • Nustatykite ribas: Lošėjai turėtų nustatyti ribas, kiek jie gali pralošti, ir jų laikytis. Tai gali padėti išvengti didelių nuostolių ir išvengti finansinio žlugimo.
  • Darykite pertraukas: Lošėjai turėtų daryti pertraukas, kai jaučiasi nusivylę ar pikti. Tai gali padėti išvengti impulsyvių sprendimų.
  • Pasikalbėkite su kuo nors: Lošėjai turėtų pasikalbėti su patikimu draugu, šeimos nariu arba terapeutu apie savo problemas, susijusias su lošimu. Tai gali padėti jiems sukurti įveikos mechanizmus ir priimti sveikesnius sprendimus.

Priklausomybė ir neįveikiamas potraukis

Priklausomybė ir neįveikiamas potraukis (angl. compulsion) yra dvi pagrindinės psichologinės azartinių lošimų sąvokos, apibūdinančios žalingą azartinių lošimų poveikį žmogui.

priklausomybė

Priklausomybę apibūdina priklausomybė nuo lošimų, kuri sukelia neigiamų pasekmių žmogaus gyvenime. Neįveikiamas potraukis – tai nenugalimas noras lošti, net jei tai daro žalą.

Priklausomybė

Priklausomybė nuo azartinių lošimų yra kompleksinis sutrikimas, kuriam būdingi šie požymiai:

  • Stiprus ir nuolatinis noras lošti
  • Lošimo kontrolės praradimas
  • Nuolatinis lošimas nepaisant neigiamų pasekmių
  • Susirūpinimas lošimu
  • Tolerancija lošimui, kai reikia didesnių statymų arba dažnesnio lošimo, kad būtų pasiektas tas pats azarto ar pasitenkinimo lygis
  • Abstinencijos simptomai, kai negalite lošti

Neįveikiamas potraukis

Neįveikiamas potraukis azartiniams lošimams – tai stiprus ir nenugalimas noras lošti, net jei tai daro žalą, kuriam būdingi šie požymiai:

  • Nesugebėjimas atsispirti potraukiui lošti
  • nerimo ar kančios jausmas, kai nelošiama
  • Mintys apie lošimą
  • Nepakankamas suvokimas apie neigiamas azartinių lošimų pasekmes

Veiksmingas gydymas

Yra keletas veiksmingų priklausomybės nuo azartinių lošimų ir prievartos gydymo būdų:

  • Kognityvinė elgesio terapija (KET): Kognityvinė terapija gali padėti asmenims nustatyti ir pakeisti iškreiptas mintis ir įsitikinimus, kurie lemia jų elgesį lošiant.
  • Azartinių lošimų terapija: Lošimų terapija yra psichoterapijos forma, specialiai skirta priklausomybei nuo azartinių lošimų gydyti.
  • Savipagalbos grupės: Savipagalbos grupės, pvz., Anoniminių lošėjų grupės, gali suteikti paramą ir padrąsinimą asmenims, kovojantiems su priklausomybe nuo azartinių lošimų.

Prevencija

Norint išvengti priklausomybės ir neįveikiamo potraukio azartiniams lošimams, galima padaryti daugybę dalykų. Tarp jų:

  • Jaunų žmonių švietimas apie azartinių lošimų riziką: Švietimas apie azartinių lošimų riziką gali padėti jauniems žmonėms priimti pagrįstus sprendimus dėl savo elgesio lošiant.
  • Skatinti atsakingą lošimą: Atsakingo lošimo iniciatyvos gali padėti sumažinti priklausomybės nuo azartinių lošimų riziką, skatindamos sveikus lošimo įpročius.
  • Patikra dėl azartinių lošimų problemų: Lošimo problemų atrankinė patikra gali padėti nustatyti asmenis, kuriems gresia priklausomybė nuo azartinių lošimų, ir suteikti jiems ankstyvą intervenciją.

Suprasdami priklausomybės ir neįveikiamo potraukio psichologiją, galime geriau suprasti veiksnius, lemiančius lošimo problemas, ir parengti veiksmingas prevencijos ir gydymo strategijas.

Lošimų įsitikinimai ir mitai

Įsitikinimai ir mitai apie lošimus gali turėti didelę įtaką lošėjų elgsenai. Šie įsitikinimai gali būti pagrįsti klaidingais įsitikinimais, klaidinga informacija arba asmenine patirtimi. Juos taip pat gali sustiprinti azartinių lošimų rinkodara ir reklama. Kai kurie iš jų yra šie:

  • Lošdami galite praturtėti: Tai dažnas mitas, kurį dažnai propaguoja azartinių lošimų rinkodara. Iš tikrųjų azartiniai lošimai yra pramoga, skirta lošimo operatoriui gauti pelno. Šansai visada yra palankūs lošimo namams, todėl lošiant azartinius lošimus uždirbti pinigų ilguoju laikotarpiu statistiškai neįmanoma.
  • Jei jums sekasi, tęskite žaidimą: Tai dar vienas paplitęs mitas, dėl kurio gali kilti lošimo problemų. Lošėjo klaida – tai klaidingas įsitikinimas, kad atsitiktinio įvykio rezultatams gali turėti įtakos ankstesni rezultatai. Iš tikrųjų kiekvienas lošimas nepriklauso nuo ankstesnių, todėl nėra jokio būdo nuspėti ar paveikti lošimo rezultatą.
  • Savo nuostolius galite atgauti statydami daugiau: Tai pavojingas mitas, dėl kurio galima patirti nuostolių. Pralaimėjimų persekiojimas – tai tendencija didinti statymus, siekiant susigrąžinti ankstesnius nuostolius. Tai gali lemti dar didesnius pralaimėjimus ir pagilinti lošimo problemas.
  • Galite įveikti sistemą: Tai dar vienas mitas, dėl kurio gali kilti problemų dėl lošimo. Nėra tokios patikimos sistemos, kuri padėtų laimėti lošimus. Bet kokia sistema, kuri teigia, kad gali įveikti lošimo namus, yra arba apgaulė, arba pagrįsta klaidinga logika.
  • Azartiniai lošimai yra nekenksminga pramoga: Tai mitas, dėl kurio gali kilti problemų dėl lošimo. Azartiniai lošimai gali būti žalingi žmonėms, kuriems gresia priklausomybė arba kurie turi kitų psichikos sveikatos problemų. Taip pat gali sukelti finansinių, santykių ir teisinių problemų.

Išvados

Azartiniai lošimai yra kompleksinė veikla, kuriai įtakos turi įvairūs psichologiniai veiksniai. Pernelyg didelis pasitikėjimas laimėjimu gali lemti rizikingus sprendimus, o teigiamos ir neigiamos emocijos lemia lošėjų elgesį. Dėl vengimo pralaimėti sunku nutraukti lošimą po pralaimėjimo.

Šių psichologinių elementų atpažinimas yra labai svarbus norint veiksmingai gydyti priklausomybę. Atsakingas lošimas yra labai svarbus siekiant užkirsti kelią problemoms ir skatinti sveikus įpročius.

Martynas Norvilas nuo jaunystės žavėjosi kazino ir sporto lažybomis, o bėgant metams tapo šios srities ekspertu. Dėl savo aistros statymams jis praleido daugybę valandų studijuodamas įvairias sporto šakas ir strategijas, analizuodamas tikimybes ir tobulindamas savo įgūdžius. Martyno didžiulis žinių bagažas ir patirtis pelnė jam lažybų žaidėjų ben ..